اطلاعات مفید

تغذیه و طب سنتی ، معرفی آدرسهای مفید ، کامپیوتر ، موبایل ، خودرو

اطلاعات مفید

تغذیه و طب سنتی ، معرفی آدرسهای مفید ، کامپیوتر ، موبایل ، خودرو

لیست مواد غذایی به تفکیک طبع

با خوردن مواد غذایی، بدن انسان از دو منظر دچار تغییراتی میگردد.
منظر اول سردی و گرمی بدن است. بعضی از مواد غذایی، گرما بخش جسم آدمی  هستند و برخی سرد کننده (سست کننده).

منظر دوم تری و خشکی یعنی میزان آب بدن. بعضی از مواد غذایی رطوبت بخش هستند و باعث زیاد شدن مایعات بدن می گردند و برخی خشکی دهنده هستند و باعث زیاد شدن املاح بدن می گردند. لازم به ذکر است میزان تاثیر مواد غذایی از لحاظ هر یک از دو منظر فوق الذکر، خود دارای درجه و مرتبه می باشد به طور مثال امکان دارد یک مواد غذایی از لحاظ گرمی دارای درجه بسیار بالا و از لحاظ تری در درجه پایینی باشد.

ضمناً برای تعدیل طبع یک ماده غذایی می توان از ترکیب آن با مواد غذایی دیگر که دارای طبع مختلفی با آن هست به عنوان مصلح استفاده نمود به طور مثال برای تعدیل سردی ماست می توان آنرا با موسیر میل نمود.

غیر از مواد غذایی رفتارها، محیط و احساسهای مختلف همچون شادی، ترس و ... نیز اثرات گرما یا سردی بخش و تر و خشک کننده دارند.


خورش های ایرانی نیز با توجه به ترکیبات و ادویه مورد استفاده، دارای طبع متعادل هستند.

در ذیل لیست مواد غذایی به تفکیک طبع آنها تقدیم می گردد:

مواد غذایی گرم و تر (دم) - بهاری:


لبنیات : کره، ماست چکیده، شیر محلی تازه گاو و شیر گوسفند
صیفی جات: خربزه، خیار چنبر، طالبی و گرمک
میوه ها: انجیر تازه و خشک، انگور، خرما، سیب شیرین، قیسی، گیلاس، گلابی، موز، مویز، بالنگو، اقسام توت و کشمش
ریشه ها: انوع ترب، زردک، سیب زمینی ترش، شلغم و هویج
سبزی ها: شبدر، تربچه و ترب
حبوبات: گندم و اقسام لوبیا
گوشتها: جگر سیاه و سفید، پاچه، گوشت گوسفند (بره)، بوقلمون، مرغ محلی، میگو، زبان و چشم
مغزهای گیاهی: بادام درختی شیرین، بادام زمینی، تخم طالبی، تخم خربزه و کنجد
متفرقه: شیره انگور، روغن کنجد، روغن گاو، دنبه، روغن بادام تلخ، ارده، سمنو و خاکشیر


مواد غذایی گرم و خشک (صفرا) - تابستانی:

لبنیات : پنیر کهنه
صیفی جات: بادنجان و فلفل سبز
میوه ها: انبه، به، زیتون و نارگیل
ریشه ها: چغندر، پیاز، سیر، کلم قمری و موسیر
سبزی ها: برگ چغندر ، پونه، نعناع،  پیازچه، ترخون، مرزه، تره تیزک (شاهی)، جعفری، رازیانه، ریحان، شاهتره، شنبلیله، شوید، کرفس، اقسام کلم بستانی، گزنه، مارچوبه، تره و تره فرنگی
حبوبات: جوی دوسر (چاودار)، لپه، نخود و برنج کته ای
گوشتها: آهو، اردک، گاو (هرچه سن گاو بالاتر باشد، سردی آن بیشتر می شود و در گروه سرد و خشک جای می گیرد)، بلدرچین، گنجشک، شتر مرغ، شتر، کبوتر، خروس، کباب و دل
مغزهای گیاهی: بادام هندی، بادام درختی تلخ، بادام کوهی، پسته کوهی، پسته، تخم آفتابگردان، چلغوز، فندق و گردو
ادویه ها: آویشن، اسپند، چای سبز و سیاه، خردل، دارچین، انیسون، زردچوبه، زعفران، زنجبیل، زنیان، زیره، سیاهدانه، فلفل، کاکائو، گلپر، وانیل، هل و نمک
متفرقه: روغن زیتون، شیره خرما، عسل، شکر سرخ یا سفید و عرق بهار نارنج


مواد غذایی سرد و خشک (سودا) - پاییزی:

لبنیات : کشک و قراقروط

میوه ها: شاه توت، تمشک، آلبالو، ازگیل، انار ترش، بالنگ، تمر هندی، زالزالک، زرشک، ذغال اخته، سنجد، غوره، کنار، گریپ فروت، لیمو عمانی، نارنج، به ترش، لیمو ترش و سیب ترش

سبزی ها: ترشک، ریواس و گشنیز
حبوبات: ارزن، باقلا خشک، برنج (آبکش)، جو، ذرت، عدس و ماش
گوشتها: بز، قلوه، سیرابی و شیردان
مغزهای گیاهی: بلوط خوراکی و شاهدانه
ادویه ها: سماق، نشاسته و قهوه

متفرقه: شکر فراورده شده صنعتی، سرکه و آبغوره

مواد غذایی سرد و تر (بلغم) - زمستانی:

لبنیات : پنیر تازه، خامه، دوغ، ماست، سرشیر و شیر پاستوریزه
صیفی جات: خیار، اقسام کدو، گوجه فرنگی، هندوانه و کدو حلوائی

میوه ها: آناناس، توت فرنگی، آلو، آلوچه، انار شیرین، پرتقال، زردآلو، شفتالو، شلیل، کیوی، لیمو شیرین، نارنگی، هلو، آب فشرده انار

ریشه ها: سیب زمینی
سبزی ها: اسفناج، بامیه، خرفه، قارچ خوراکی، کاسنی، کاهو و لوبیا سبز
حبوبات: باقلا تازه و نخود سبز
گوشتها: انواع ماهی و مغز گوسفند
مغزهای گیاهی: تخم کدو، تخم هندوانه، خشخاش و به دانه
متفرقه: اسفرزه، گلاب و ماء الشعیر

لینک مطلب : سایت دکتر روازاده

ممنوعات مصرف هم زمان مواد غذایی

مصرف هم زمان بعضی از مواد غذایی با یکدیگر می تواند بسیار مضر باشد و حاصل آن تولید اخلاط زاید در بدن می باشد که گاهی تاثیرات این تداخلات در چندین سال بعد به صورت بیماری های مختلف و صعب العلاج بروز خواهد کرد.به عنوان مثال حکمای طب ایرانی معتقدند که مصرف هم زمان موارد ذیل باعث تولید اخلاط خام در بدن شده و تولید بیماری کرده، مثلاً مصرف ماست با هر نوع و هر مقدار گوشت باعث لکه های پوستی و مصرف سرکه یا انواع شور و ترشی که با سرکه ساخته می شود همراه با برنج باعث کولیت و درد شکم می شود که ممکن است این بیماری ها حاصل عدم رعایت این مطالب در طول چندین سال باشد. بنابراین از خوردن هم زمان ترکیبات مواد غذایی که در هر ردیف از جدول ذیل ذکر شده است، جداً خودداری نمایید.

عنوان مواد غذایی اول

عنوان مواد غذایی دوم

1

خربزه

عسل

2

ماست

هر نوع گوشت یا غذای گوشتی

3

کله پاچه

انگور

4

پنیر

بادام

5

شیر

میوه های تازه

6

شیر

تخم مرغ

7

شیر

مواد غذایی ترش و شور

8

شیر

حبوبات

9

شیر

ترب

10

شیر

سبزیجات خام

11

شیر

شراب خرما

12

شیر

گوشت

13

شیر

ماهی تازه

14

تخم مرغ

ماهی تازه

15

سرکه یا انواع شور و ترشی که با سرکه ساخته می شود

برنج

16

سرکه یا انواع شور و ترشی که با سرکه ساخته می شود

ماش

17

سرکه یا انواع شور و ترشی که با سرکه ساخته می شود

حلیم

18

انار

حلیم

19

فراوردهای لبنی

ترشیجات

20

فراوردهای لبنی

انواع آلو

ضمناً خوردن خربزه یا هندوانه به همراه وعده غذایی و همچنین خوردن گوشت خام نیز می تواند امراض جدی در پیش داشته باشد .

لینک مطلب : سایت دکتر روازاده

علت اعتیاد به فست فود‌ها

 همه ما خوب می‌دانیم که فست فودها برایمان مضر هستند اما باز هم وقتی چشمانمان به یک بسته بندی شکیل چیپس می‌افتد با وجودی که گرسنه نیستیم، نمی‌توانیم از آن دست بکشیم و در پاکت آن را باز نکنیم. 

به گزارش ایسنا، به نظر می‌رسد به این خاطر که نمی‌توانید و نباید آن را بخورید ولع بیشتری پیدا می‌کنید درست مثل میوه ممنوعه‌ای که حضرت آدم و حوا نباید از آن می‌خوردند. اما واقعا چه جذابیت و کششی در این خوردنی‌ها وجود دارد که باعث می‌شود شما در رژیم غذایی سالم خود تقلب کنید و تعهد خود را برای خوردن غذای سالم زیرپا بگذارید. 

 

کارشناسان تغذیه می‌گویند این دشواری در چشم پوشی از فست فودها به خاطر خواص اعتیاد آور آنها است. این کارشناسان ادعا کرده‌اند که فست فودها و تنقلات واقعا مثل تنباکو و هروئین اعتیادآور هستند. این خوردنی‌ها به دلیل اینکه حاوی مقادیر زیادی سدیم (نمک) و سایر مواد نگهدارنده هستند در واقع مثل سوپر مواد اعتیادآور عمل می‌کنند و به همین خاطر ترک کردن آنها به اندازه ترک سیگار کار دشواری است. 

 

به گزارش روزنامه ایج چاپ استرالیا، این کارشناسان تاکید دارند که هرچند ترک فست فودها و تنقلات کار دشواری است اما اگر تصمیم قاطع بگیرید و با جدیت تلاش کنید مثل ترک سیگار و ترک اعتیاد، امکان پذیر است. البته فاکتورهای دیگری نیز وجود دارند که این کار را برای شما دشوار می‌سازد. برای مثال آگهی‌ها و تبلیغات در این زمینه به انسان خیانت می‌کنند. 

 

تاکنون اتفاق افتاده است که قربانی تبلیغات شده باشید. مثلا اینکه یک خوردنی را هرگز حتی لمس هم نکرده باشید اما با دیدن آگهی‌های فریبنده بسیار راغب شوید که هرطور شده آن خوردنی را بدست آورده و مصرف کنید. از سوی دیگر خلق و خو و حالت احساسی ما و همچنین گرسنه ماندن زیاد از فاکتورهایی هستند که ما را فریب می‌دهند و به خوردن غذاهای پرکالری ترغیب می‌کنند. بنابراین با یک برنامه غذایی مشخص و به موقع می‌توانید این فاکتور را نیز تحت کنترل درآورید. همچنین در بسیاری از موارد ما از روی احساساتمان خوردنی‌ها را انتخاب می‌کنیم مثلا با تماشای یک تصویر زیبا در تلویزیون از فرد لاغری که بستنی خوشمره می‌خورد تشویق می‌شویم که تنقلات بخوریم. آگاهی از این فاکتورها به ما کمک می‌کند که راحت‌تر بتوانیم اعتیاد به فست فودها و تنقلات را ترک کنیم.  

 

منبع : پایگاه اطلاع رسانی رجانیوز